Ποια είναι η πιο σημαντική ασφάλεια;

Σήμερα μιλάμε για...

«Τι ασφάλεια να κάνω;»

«Ποια είναι η πιο σημαντική;»

« Χρειάζομαι στο κάτω, κάτω ασφάλεια;»

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις, τις οποίες καλούμαι να απαντήσω καθημερινά. Λογικές ερωτήσεις που χρειάζονται και μία λογική απάντηση. Ας δούμε λοιπόν την λογική πίσω από την απάντηση.

Ο ρόλος της ασφάλειας είναι να μην καταστραφεί κάποιος οικονομικά, αν προκύψει κάτι δυσμενές στη ζωή του.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου χρησιμεύει έτσι ώστε να μην χρειαστεί κανείς, να εκταμιεύσει τα ποσά που απαιτούνται για την αποζημίωση (υλική, σωματική και ηθική) σε περίπτωση ατυχήματος. Τα ποσά αποζημίωσης σε ατυχήματα, ειδικά ατυχήματα που αφορούν σωματικές βλάβες και απώλειες ζωής, φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κανένας μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια ποσά και ελάχιστοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν ξεπουλώντας όλη την περιουσία τους. Από αυτό τον κίνδυνο προστατεύει η ασφάλεια αυτοκινήτου. Και ακριβώς για αυτό η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι και υποχρεωτική.

Η ασφάλεια υγείας καλύπτει τα έξοδα ενός προβλήματος υγείας που θα προκύψει. Κυρίως αν αυτό το πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό και θέλουμε την επιλογή μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τα έξοδα αυτά μπορεί να είναι τα πολυδάπανα έξοδα νοσηλείας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, μπορεί να είναι τα έξοδα επισκέψεων σε ιατρούς αλλά και τα έξοδα διαγνωστικών εξετάσεων. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα κράτος που προσφέρει δημόσια δωρεάν υγεία. Ναι, με τις στρεβλώσεις και τις αναμονές του, αλλά υπάρχει. Η ιδιωτική ασφάλεια υγείας είναι απόλυτα χρήσιμη για όσους από εμάς έχουμε την οικονομική δυνατότητα (τα ασφάλιστρα ξεκινούν από περίπου 20€ το μήνα, άρα είναι απόλυτα προσιτή). Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνουμε χωρίς περίθαλψη εάν δεν την έχουμε. Απλά θα κάνουμε υποχωρήσεις στις επιλογές μας.

Η ασφαλιστική κάλυψη όμως που είναι απόλυτα αναγκαία, μιας και κανένα κράτος δεν πρόκειται να συνδράμει σε αυτό, είναι η ασφάλεια ζωής. Όταν μιλάμε για ασφάλεια ζωής, μιλάμε για τις κάτωθι καλύψεις:

  1. Η κλασική ασφάλεια ζωής. Τα νούμερα εδώ μιλούν από μόνα τους. 1.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα. 1 στους 6 ανθρώπους που χάνουν από διάφορες αιτίες τη ζωή τους, είναι κάτω των 65 ετών. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους, δεν σχεδίασε να χάσει τη ζωή του. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι η δική του απώλεια θα σημαίνει άμεση οικονομική δυσχέρεια για την οικογένειά του, μιας και το εισόδημα που παρήγαγε δεν υπάρχει πια. Δεν φαντάστηκε ότι ο/η σύζυγος του θα αναγκαστεί να καλύψει το εισοδηματικό κενό που δημιουργήθηκε με τα 477€ της σύνταξης χηρείας (υπό προϋποθέσεις και όρια ηλικίας). Θεωρώ ότι, κανένας υπεύθυνος άνθρωπος που γνωρίζει το τι θα υποστεί η οικογένειά του σε περίπτωση απώλειας του, δεν θα αρνιόταν αυτή την κάλυψη. Στα τόσα χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, έχω δει με τα μάτια μου, την ανακούφιση και ευγνωμοσύνη των οικογενειών που έλαβαν την επιταγή αποζημίωσης. Ο πόνος δεν απαλύνεται αλλά το άγχος της επιβίωσης σαφώς! ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα φροντίσει την οικογένεια μας. Μόνο εμείς. Είναι χρέος μας.
  2. Ασφάλεια απώλειας εισοδήματος. Η λογική της ασφάλειας απώλειας εισοδήματος είναι παρόμοια με αυτή της ασφάλειας ζωής. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, διασφαλίζουμε ότι το εισόδημα μας, δεν θα εξαφανιστεί εάν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να εργαστούμε και να παράγουμε εισόδημα. Και σε αυτή την περίπτωση, η απουσία μίας τέτοιας ασφάλειας, σημαίνει ότι θα πρέπει τόσο εμείς όσο και η οικογένειά μας να ζήσει με τα πενιχρά επιδόματα που θα δώσει το κράτος . Θα μπορέσει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της η οικογένεια; Θα μπορέσει να στηρίξει δάνεια, κόστη διαβίωσης, αυξημένη ιατρική φροντίδα για το μέλος που δεν μπορεί πλέον να εργαστεί; Θα μπορέσει να καλύψει φροντιστήρια και δραστηριότητες των παιδιών;

Ασφάλεια ζωής λοιπόν. Με ελάχιστα ασφάλιστρα μεν, τεράστια οφέλη δε. Και πάνω από όλα με την ηρεμία ψυχής που προσφέρει η γνώση ότι έχουμε φροντίσει πραγματικά την οικογένειά μας και το μέλλον της. Αυτή για μένα είναι η σημαντικότερη ασφάλεια όλων.

Μην το αμελείτε. Μην το καταχωνιάζετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Δεν υπάρχει σωστή χρονική στιγμή για την πρόνοια.

Υπάρχει μόνο το ΤΩΡΑ.

Share

Δείτε ακόμα

άρθρα

Ματόχαντρα…και άλλοι τρόποι προστασίας!

Οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι λαοί-είμαστε δεισιδαίμονες. Ξεματιαζόμαστε. Φτύνουμε στον κόρφο μας, κλεινόμαστε σπίτι όταν είναι Τρίτη και 13, βάζουμε ματάκια στα αυτοκίνητα μας, στις κούνιες των παιδιών μας, στο λαιμό μας. Όλοι μας το κάνουμε σε μικρότερο ή μεγαλύ­τερο βα­θμό. Είναι μια ανθρώπινη ανάγκη να νιώθουμε προστατευμένοι, να νιώθουμε ότι ελέγχουμε την “αναποδιά” που τυχόν θα μας συμβεί.

podcasts

«Όχι γλυκερίνη, γλυκαγόνη!» «Ωχχχ το ξέχασα! Δεν πειράζει…»

Ο Άκης μαθητής λυκείου μας μιλάει για την καθημερινότητά του μετά την ξαφνική διάγνωση του διαβήτη.

Aκολούθησέ μας στα social media

Θέλεις να μαθαίνεις νέα μας;
Eγγραφή στο newsletter

Θέλεις να μαθαίνεις νέα μας;
Eγγραφή στο newsletter

Aκολούθησέ μας στα social media

© 2024 F2F Insurance Αll rights reserved | Όροι & Προϋποθέσεις

Designed & Created by MDesigners